Kesehatan

Penyebab Jerawat

Pengumpulan mati sel kulit serpihan dan berminyak mengasingkan blok liang folikel rambut, itu membentuk microcomedon. Jerawat lapisan di folikel rambut menjadi lebih teruk proses ini. Jika microcomedon di dalam folikel rambut adalah dangkal, kulit pigmen kulitnya terdedah kepada udara, yang membawa kepada oksidasi dan gelap penampilan . Sebaliknya, apabila microcomedon berlaku jauh di dalam folikel rambut, ini menyebabkan pembentukan .whitehead. Over-the-counter ubat yang boleh membantu meringankan gejala dari jerawat.

Jerawat berlaku apabila kelenjar melekat ke folikel rambut dirangsang pada masa pubertas atau disebabkan oleh perubahan hormon lain. Air yang tinggi adalah bahan alami yang melumasi dan melindungi kulit. Dikaitkan dengan peningkatan pengeluaran minyak perubahan dalam cara di mana sel-sel kulit matang, bahkan mereka untuk menyumbat folikel liang. Isotretinoin adalah ubat preskripsi yang diambil secara lisan untuk teruk, cystic atau radang jerawat. Ia digunakan ketika cara lain tidak boleh menghalang luas parut.

Walaupun tidak ada satu” terbaik ” rawatan, online atau face-to-face berunding dengan pembekal perubatan boleh membantu anda memikirkan apa yang terbaik bagi anda keadaan tertentu. Klik “Mula Berunding” di atas untuk berhubungan dengan pembekal atau membaca lebih banyak tentang terbaik rawatan jerawat di blog kita. Jerawat adalah keadaan kulit biasa di mana anda kulit liang dihalang oleh rambut, air yang tinggi , bakteria, dan sel-sel kulit mati. Ini tersumbat menghasilkan bintik hitam, whiteheads, bintik-bintik dan lain-lain jenis jerawat. Ia adalah yang paling biasa penyakit kulit yang orang-orang pengalaman. Dianggarkan 80% dari orang-orang yang berumur 11 hingga 30 mempunyai sekurang-kurangnya satu bentuk yang sederhana jerawat, dan kebanyakan orang dipengaruhi oleh itu di beberapa titik dalam hidup mereka.

Ia boleh dirawat dengan antibiotik lotion atau gel, serta retinoic asid. Doktor anda juga mungkin menetapkan antibiotik pil seperti erythromycin. Apabila anda mengambil pengendalian kelahiran pil untuk mencegah kehamilan, antibiotik boleh mempengaruhi bagaimana mereka bekerja.

Bicara ke anda, dokter tentang rawatan ini jika anda tidak dihapuskan anda jerawat. Jerawat adalah upacara untuk remaja, tetapi jerawat boleh wabah orang-orang ke dalam 30 atau 40-an. Anda tidak harus hidup dengan jerawat, karena ada beberapa yang sangat berkesan rawatan untuk itu. Berunding dengan anda dokter atau dokter kulit untuk mendiskusikan pilihan anda.

Ia akan menjadi satu lagi acneiform letusan dikenali sebagai Jerawat mekanikal. Beberapa ubat-ubatan juga boleh memburukkan lagi yang sedia ada jerawat; keadaan ini adalah jerawat medicamentosa bentuk jerawat. Contoh apa-apa dadah termasuk lithium, hydantoin, isoniazid, glukokortikoid, iodides, bromida dan testosteron. Jika jerawat medicamentosa disebabkan secara khusus dengan steroid anabolik-androgenic, ia hanya boleh dipanggil steroid jerawat. Secara genetik individu yang mudah boleh mendapatkan jerawat akibat polimorfik cahaya wabak; keadaan dicetuskan oleh cahaya matahari dan tiruan cahaya UV pendedahan. Ini bentuk jerawat dipanggil jerawat aestivalis dan secara khusus yang disebabkan oleh sengit PSU pendedahan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button