Kesehatan

Mengapa Aku Mendapatkan Jerawat? Untuk Anak Muda

Antibiotik dan retinoids boleh didapati dalam formulasi yang digunakan untuk kulit dan diambil secara lisan untuk rawatan jerawat. Bagaimanapun, sebagai akibat dari terapi antibiotik, rintangan untuk antibiotik boleh berkembang. Medis profesional biasanya reserve isotretinoin pil untuk jerawat yang teruk, disebabkan oleh yang lebih besar mungkin kesan sampingan. Awal dan rawatan yang agresif jerawat yang dianjurkan oleh beberapa dalam masyarakat perubatan untuk mengurangkan jangka panjang kesan pada individu sebagai keseluruhan.

Perjalanan vulgaris jerawat yang berubah-ubah, dengan ketekunan biasanya langsung berkaitan dengan tahap luka-luka, walaupun perubahan iklim dan tekanan emosi boleh meningkatkan atau memburukkan jerawat luka-luka. Kaedah rawatan yang berbeza dari topikal dadah, cahaya matahari dan cahaya ultraviolet untuk antibiotik dan hormon. Contoh topikal ubat-ubatan termasuk gel, teh, dan adapalene, yang berkesan yang biasa dijual sebagai gel atau krim.

Jerawat Cystic-bentuk yang paling teruk dengan jerawat yang berlaku apabila minyak dan sel-sel kulit mati berkumpul jauh di dalam folikel rambut. Yang menyebabkan pecah di kulit anda boleh membentuk mendidih-seperti radang. Kami kelenjar (minyak menghasilkan kelenjar) dipengaruhi oleh hormon kita. Dalam orang-orang dengan jerawat, kelenjar adalah sangat sensitif, bahkan untuk normal tahap darah ini hormon.

Banyak yang lain herba terapi telah menunjukkan kesan baik terhadap jerawat (contohnya minyak kemangi dan usus dari alga), namun, beberapa baik-menjalankan kajian telah menyelidiki mereka digunakan untuk tujuan ini. Ada kekurangan tinggi kualiti bukti menggunakan akupuntur, perubatan herba atau pandangan yang terapi untuk jerawat. Azelaic berkesan untuk ringan untuk sederhana jerawat apabila disapu pada kepekatan 15% -20%. Rawatan dua kali sehari selama enam bulan adalah perlu dan berkesan sebagai topikal gel 5%, isotretinoin 0.05% dan erythromycin 2%. Azelaic adalah berkesan jerawat disebabkan oleh kemampuan untuk mengurangkan pengumpulan sel-sel kulit dalam folikel dan anti-dan anti radang. Ia mempunyai sedikit kulit kesan pemutihan disebabkan oleh kemampuan untuk menghalang kulitnya sintesis.

Air yang tinggi peringkat yang boleh menyebabkan satu atau dua jerawat di salah satu orang yang boleh menyebabkan meluas jerawat-atau bahkan akut jerawat cystic-pada orang lain. Clascoterone adalah topikal antiandrogen yang telah menunjukkan keberhasilan dalam rawatan jerawat di lelaki dan wanita dan telah diluluskan untuk klinis gunakan untuk ini petunjuk pada bulan ogos 2020. Ia tidak menunjukkan sistemik atau penyerapan berkaitan antiandrogenic kesan sampingan. Dalam kecil langsung kepala-to-head perbandingan, clascoteron menunjukkan lebih besar kemanjuran dari topikal isotretinoin. 5α-reductase inhibitor seperti finasteride dan dutasteride mungkin berguna untuk rawatan jerawat di kedua-dua lelaki dan wanita, tapi belum cukup dinilai untuk tujuan ini. Di samping itu, 5α-reductase inhibitor mempunyai potensi yang kuat untuk menghasilkan kecacatan kelahiran bayi laki-laki, dan ini batas kegunaan mereka pada wanita.

Jerawat adalah kulit yang biasa keadaan yang mempengaruhi sehingga 85 persen dari remaja muda dan orang dewasa. Jerawat berlaku apabila minyak dari kelenjar minyak dan sel-sel kulit mati kelom liang dan menyebabkan bintik hitam dan whiteheads. Dengan bentuk yang lebih teruk dari jerawat, tender kista dan bintik-bintik membangunkan, yang boleh menyebabkan parut. Ciri khas daripada penyakit bintik hitam atau whiteheads, jerawat, berminyak kulit dan mungkin parut. Ia memberi kesan terutamanya kulit dengan yang agak tinggi beberapa kelenjar minyak, termasuk wajah, bahagian atas dada dan kembali.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button